Překyselení organismu

Při sestavování a doporučování stravy bychom neměli opomíjet pH stravy, které má vliv na řádné fungování organismu.

Acidobazická rovnováha ( = rovnováha pH vnitřního prostředí organismu) je určována poměrem jednotlivých prvků ( minerálů a stopových prvků) v našem těle.

  • Překyselení organismu je  nedostatek minerálů a stopových prvků v organismu.
  • Lidský organismus je závislý na rovnováze mezi kyselinami a zásadami v organismu.
  • Překyselení organismu je dnes jednou z nejnebezpečnějších civilizačních chorob.

Náš organismus neustále zpracovává důležité látky, toto plní největší měrou:

  • ledviny
  • játra
  • tlusté střevo
  • kůže
  • plíce

tj. orgány vylučující metabolické zbytky a toxiny.

Pokud tedy zajistíme  ( i výživou) , aby tyto orgány dobře fungovaly, ovlivníme tím i celkovou acidobazicitu vnitřního prostředí.

Jako vše v přírodě i tyto orgány jsou limitovány a při jejich dlouhodobém přetěžování dochází ke zhoršenému fungování a to se odrazí právě na Ph vnitřního prostředí tj. překyselení organismu.

Dochází k tomuto dlouhodobým příjmem nevhodné stravy, popř. stravy s nedostatkem klíčových živin – antioxidantů, minerálů, vlákniny.

Většina zdravotních potíží je  vyvolána nebo podporována neschopností jednotlivých orgánů vylučovat z těla škodlivé mechanismy, tj. udržovat vhodné vnitřní prostředí.

Při zpracování potravy dochází :

  • k rozpadu bílkovin – tím se uvolňuje kyselina sírová a fosforečná
  • při zpracování tuků a polysacharidů vznikají kyselina mléčná a octová.

Úkolem organismu je se těchto látek co nejrychleji zbavit. De facto potřebujeme je neutralizovat pomocí zásaditých minerálních látek, nejčastěji pomocí vápníku, sodíku, draslíku a hořčíku.

Toto probíhá především pomoci přirozené, pravidelné a vyvážené  stravy bohaté na zásadité látky.

Překyselený člověk si připadá:

  • přetažený, je stále unavený, bez energie
  • zotavuje se velmi pomalu
  • provází ho silné napětí ve svalech, bolesti zad
  • stále více ho trápí bolesti, které nemůžeme přesně určit
  • v organismu dochází k chronickým zánětům
  • překyselení tělesného prostředí vede k předčasnému stárnutí

Trvalé překyselení je příčinou vzniku nejrůznějších chorob jako je např:

  • pálení žáhy
  • bolesti hlavy a migrény, podrážděnost
  • artroza
  • cukrovka
  • artroza
  • revma
  • alergie
  • kožní problémy – stav pleti – zpravidla velké póry v obličeji, ekzémy
  • dochází k poškození vlasů a  pokožky hlavy – vlasy jsou suché, křehké, matné s tvorbou lupů, padají
  • vytváří se potah na jazyku popř. zápach z úst
  • překyselení je také jedním z předpokladů rakoviny, která ke svému vzniku potřebuje právě kyselé prostředí.

V překyselené tkáni se např.poškozuje kvalita krve – červené krvinky yýrazně ztrácejí pružnost, vlásečnice přestanou být dostatečně zásobeny, neustálý přebytek kyselin ničí kolagenní vazivová vlákna

Rovněž lidé co nemohou přes veškeré snahy zhubnout mohou hledat příčinu v překyselení, neboť kyselost  zadržuje vodu v těle.

Příčiny překyselení organismu z hlediska stravování a životního stylu:

  • konzumace příliš mnoho cukru, bílkovin, mléčných výrobků, alkoholických nápojů, kávy, nasycených mastných kyselin ( hlavně rostlinných tuků) a velké množství chemických látek v potravinách – aditiv
  • velký vliv má také stres, zloba, agrese
  • chemické látky

Závěr:

Základ každé terapie je tedy:

  • dokonalé odkyselením organismu a doplnění  minerálních látek v těle

Na rozdíl od kyselin si  organismus zásady vytvářet neumí a získává je výlučně prostřednictvím potravy

Tělo má obrovskou schopnost regenerace

Klasická medicína acidobazicitu organismu zatím sice nepovažuje za bezprostřední ohrožení zdraví. Přitom je prokázané, že pokud tělo důkladně odkyselíme, zdravotní problémy ve většině případů pomíjí.Toto probíhá především pomoci přirozené, pravidelné a vyvážené  stravy bohaté na zásadité látky.